Како да имате мазни и негувани раце во зима?

Како да имате мазни и негувани раце во зима?

Причините за сува кожа и кожа која лесно пука можат да бидат разна природа. Најчесто тоа се временските прилики, условите на работното место, природното стареење на кожата, користењето на жешка вода, користење на фен за сушење на рацете, медицински состојби. Сигурно сте запознаени дека изгледот на рацете има голема улога во првиот впечаток кој го […]

Екстракт од матични клетки како превенција против стареење

Гарденија и Роза Колекција

Првиот чекор за правилна нега на кожата на лицето е превенцијата. Не чекајте да ги најдете првите брчки на вашето лице за да почнете да се борите со нив. Грижете се за вашата кожа додека е сеуште млада и свежа за да остане така подолго. Погодни за оваа намена се производите од козметичката линија Gardenia […]

Зошто му е потребна масажа на нашето тело?

Зошто му е потребна масажа на нашето тело?

Секојдневниот стрес придонесува нашето тело да е постојано згрчено. Но, штом се допре нашиот најголем орган кожата, во нашиот мозок се испраќаат пораки. Ние чувствуваме дека тоа ни недостасувало. Ни недостасувало за миг да избегаме од секојдневието. Да си посветиме убави моменти за себе. А покрај сé масажата е многу корисна за нашето тело. Со […]

Психологија на подарувањето… Што кажуваме кога подаруваме козметика?

Психологија на подарувањето… Што кажуваме кога подаруваме козметика?

Ајде да направиме една мини вежба Погледнете околу себе, или замислете, некој подарок што сте го добиле. Нешто што некој некогаш ви го подарил. Може да биде една ситничка, пенкало, привезок, парфем, крем за раце, книга …било што. На што прво ви текнува? На многумина прво им текнува на личноста која и го подарила тоа нешто. Паралелно […]

Искористете ја сезоната на розите. Како да направите ликер од роза? Рецепт

Искористете ја сезоната на розите. Како да направите ликер од роза? Рецепт

Подготовката на овој ликер овозможува едно посебно искуство и уживање.  Современата технологина сеуште не ни овозможува да го искусиме, посредно, мирисот на природата. Само оној кој ќе го подготвува овој ликер од рози ќе може да ужива во мирисот на ова незаменливо цвеќе. Со цел подолго да го задржиме мирисот на розата и подолго да […]

Сезона на розите. Како да направите џем од рози? Рецепт

Сезона на розите. Како да направите џем од рози? Рецепт

Џем од роза е одличен начин да уживаме во мирисот и аромата на розите и по нивното прецветување и завршување на сезоната. Секако дека имајки го во вид  вашето предходно искуство, со правење џем, можете рецептата да си ја измените. Потребни состојки: 250 гр. Ливчиња од роза (најдобра е онаа бледо розева, има интензивен мирис […]

Како изгледаат музеите на розата?

Како изгледаат музеите на розата?

Дали сте знаеле дека постојат музеи на розата. Имајки ги во вид благодетите на розата воопшто не треба да биде изненадување секое внимание и почит кон розата. Во продолжение ќе ви прикажеме слики од музеите низ светот. Еден од најстарите музеи е во Бугарија, во пределот Казанлак кој всушност има многу поволна клима за одгледување […]

Зошто се користи розата во парфемите?

Зошто се користи розата во парфемите?

Бугарија е на прво место во производството на висококвалитетно масло од роза. Бугарското масло од роза содржи над 200.000 состојки, што го прави погодно за парфимеријата. За да се добие висококвалитетно масло од роза, важнo е и уникатната клима во долината на Розите, исклучително благопријатна за одгледување на маслодајна роза. Најмногу масло се извезува во […]